Svartrot är en doldis bland grönsakerna. De ser ganska trista ut där de ligger, ofta lite jordiga, med svart skal. När man skalar dem oxiderar de dessutom på nolltid, så har man bara köpt en på kul kanske man ledsnar redan där. Men gör inte det! Svartrot är jättegott och har fördelen att den är lagringsbar och har alltså sin bästa säsong från september till maj (ungefär). För att slippa se dem oxidera, fyll en skål med kallt vatten och lägg omedelbart ner de skalade svartrötterna under vatten, så håller de sig vita och fina tills tillagningen.
Fisksoppa med svartrot och saffran
400 g miljömärkt fisk (vi använde sej)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 kuvert saffran
½ tsk dragon
3 msk vetemjöl
3 dl vatten
1½ dl mjölk
1 dl vispgrädde
1½ msk fiskfond
200-300 g svartrötter
1 morot
1 bit rotselleri (ca 100 g)
Skala och hacka lök och vitlök. Skala, ansa och skär rotsakerna i lagom stora bitar. Var noga med att lägga svartroten direkt i kallt vatten, så att den inte blir mörk.
Fräs lök och vitlök en stund i ca 3 msk rapsolja. Strö över saffran och dragon. Rör ner mjölet och späd med vattnet. Låt koka upp. Tillsätt grädde, mjölk, grönsaker och fiskfond. Koka upp och låt koka 5-10 minuter (beroende på hur stora rotsaksbitarna är).
Dela fisken i mindre bitar och lägg den i grytan. Låt sjuda några minuter tills fisken är klar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar