Ekovardag är en inspirationsblogg för den som vill komma igång och leva lite miljövänligare genom att äta klimatsmart mat som följer säsongerna, odla egen mat och andra projekt för att öka miljömedvetenheten i hemmet. Recepten är oftast lakto-ovo-vegetariska, men ibland innehåller de fisk.
fredag 22 mars 2013
En godare pizzadeg
Efter att ha tillämpat pizzatrixen några gånger med lyckat resultat kände jag mig redo att gå vidare och förändra receptet mer till min egen smak. Jag gillar lite grövre deg, så här kommer ett recept på sådan. Fyra stora portionspizzor blir det, eller åtta mindre pizzor eller kanske 16 minipizzor (som den på bilden som ligger på en liten assiett) om man föredrar det.
Pizza
8 g jäst (1/6 paket)
4 dl fingervarmt vatten
6,5 dl dinkelsikt
3,5 dl dinkelmjöl fullkorn
1/4 dl rapsolja
1 msk honung
2 tsk salt
Lös upp jästen i vattnet. Rör ihop alla ingredienser till en jämn deg. Låt jäsa i 45 minuter. Sätt under tiden på ugnen på högsta värme och sätt in en plåt.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Forma degbitarna som i den här filmen och låt dem jäsa på bakbordet i 15 minuter. Baka ut pizzan, lägg på tomatsås, ost och önskad fyllning. Grädda ca 10 minuter.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar