Om man bor i villa, radhus eller radhuslik lägenhet så får man
"tidningen" Vi i Villa i brevlådan. Det går inte att komma undan. Jag
har provat att sätta upp "Ingen reklam, tack!" på brevlådan, men
eftersom den tydligen (av nån okänd, mystisk anledning) klassas som
tidning och inte reklam så hjälper inte det. Jag har också ringt och
mailat till dem och försökt slippa få tidningen, men se det går inte,
för de har inga rutiner för sådant ("och den kommer ju ändå inte så
ofta", citat från personen jag pratade med när jag sist försökte). Som
jag ser det är "tidningen" bara en glassig reklambrochyr som vill få oss
att köpa mer saker. Men det finns ändå ett inslag i tidningen som jag
tycker är bra och det är Johan Tells spalt. På bilden ovan ser ni det
senaste utgåvan. Johan förespråkar minst en vegetarisk dag i veckan och
ger tipset att man ska lära sig laga fler rätter med baljväxter än bara
ärtsoppa och bruna bönor. En bra rätt att börja med om man inte brukar laga och äta så mycket vegetariskt är måndagens böngryta. Den går på nolltid att laga och smakar jättegott!
måndag:
Böngryta med majs och feta, quinoa
Förra veckan började jag ett litet projekt med gula ärtor i matlagningen. På tisdag är det dags för ett nytt recept. Den här gången blir det ärtbullar med det klassiska köttbullstillbehöret brunsås.
tisdag: Ärtbullar, kokt potatis, brunsås
Soppa är toppen och på onsdag blir det en barnvänlig redd soppa med pasta och vita bönor. Till soppan blir det nybakt bröd.
onsdag:
Tomatsoppa med vita bönor
Kokta, grovt mixade sojabönor blir en fin färs som man kan göra pastasås på. Sojabönor har en helt annan konsistens än de andra baljväxterna, fastare och mindre mjöliga, så det blir en kul variation.
torsdag: Pasta, pastasås med rotsaker och hemmagjord sojafärs
Alla familjer har nog sitt eget sätt att "göra helg", ha fredagsmys eller vad man nu kallar det för. För mig är det inget som signalerar start på helgen mer än ugnsrostade rotsaker med nåt tillbehör och yoghurtsås. Vill man undvika fisken kan man exempelvis göra en
bönsallad till eller kanske några goda vegobiffar.
fredag:
Ugnsrostade rotsaker, fiskbiffar, yoghurtsås
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar