tisdag 12 mars 2013

Gula ärtor blir goda bollar

Den här veckan har jag använt gula ärtor (ja, precis sådana som man brukar koka ärtsoppa av) för att göra en rätt som till formen påminner köttbullar. Någon sa att det är trist med vegobiffar och vegobullar eftersom de inte smakar som kött, men som jag ser det är det inte meningen att de ska smaka kött. De här ärtbullarna är en egen rätt med egen smak. Ingen skulle ju komma på tanken att kritisera pannkakor eftersom de inte smakar som tomat, till exempel.

Ärtbullar

250 g torra gula ärtor eller ca 6 -8 dl kokta
1½ dl matvete
1 ägg
1 tsk salt
½ tsk lökpulver
3 msk hackad persilja
svartpeppar efter smak

Blötlägg ärtorna i minst 8 timmar och koka dem därefter mjuka i ca 30-40 minuter. Häll av.
Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen.
Mixa eller mosa ärtorna med ägg och kryddor till en smet (den behöver absolut inte vara slät, det är bara gott om det finns lite hela ärtor i den). Blanda i matvetet med en sked. Forma till bollar och stek i rapsolja.
Jag serverar dessa med potatismos och en sallad på rivna rotsaker, men jag skulle tro att de fungerar alldeles utmärkt till pasta, i pitabröd eller bara med en massa grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar