onsdag 27 april 2011

Vårt dagliga bröd


I vanliga fall bakar vi i princip allt bröd, men på vägen till landet i helgen var vi tvugna att köpa bröd. Att hitta ekologiskt bröd var inte helt lätt, men Saltå kvarn har ju flera olika sorter som dessutom är väldigt goda. Tyvärr är de dyra också (det kostar att ta fram ett bra bröd storskaligt), 37 kr kostade fullkornslimpan vi köpte. 
När man bakar själv blir det inte dyrt, ens om alla ingredienser är ekologiska. Jag har inte sett ekologisk jäst någonstans, men det är kanske en produkt där man kan tänka sig att göra undantag. Vi bakar mest med surdeg och på bilden ovan ser ni makens improviserade surdegsbröd. Ungefär så här gjorde han:



På kvällen

1 dl rågsurdegsgrund (se nedan)

6 dl ljummet vatten

6 dl rågmjöl


Blanda surdegsgrund, vatten och rågmjöl. Låt jäsa i rumstemperatur under natten.



På morgonen

Tillsätt ca 1 tsk salt och vetemjöl special till en bra konsistens. Den ska vara ganska fast, men ändå kladdig. Jäs 4-8 timmar (beroende på temperatur och vad som passar med livet i övrigt). Lägg över i en jäskorg och jäs ca 2 timmar. Grädda i 225 grader ca 40-50 min (innertemperaturen ska vara ca 98 grader). Det ska ha en fin yta och låta ihåligt när man knackar på undersidan.


Rågsurdegsgrunden vi har är från den jag startade 2002. Då gjorde jag ungefär som i det här receptet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar