tisdag 26 april 2011

Måndagens recept: Basilikakryddad tonfisksås

På grund av påskledighet hann jag inte lägga in receptet igår, så det kommer idag istället.
 
Det finns gott om MSC-märkt och Krav-märkt fisk i frysdisken, men tittar man på tonfisk på burk är det skralare. Uppenbarligen sker det mesta tonfisk-fisket inte alls enligt några ekologiskt hållbara principer. Det finns MSC-märkt tonfisk, men den är åtminstone tre gånger dyrare än den omärkta. Enda anledningen till att den här rätten tog sig in på vår matsedel den här veckan (förrutom att den är god) var att vi hade två burkar tonfisk längst in i skafferiet. Men skulle nån få för sig att testa det här receptet, så köp den MSC-märkta tonfisken.

Basilikakryddad tonfisksås
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 dl vatten
500 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 knippe färsk basilika
2 burkar tonfisk i vatten
salt och peppar
Skala lök och vitlök. Skiva rödlöken och finhacka vitlöken.
Fräs löken i olivolja, tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med några minuter. Tillsätt vatten, tomaterna och buljongtärningen, koka sakta i ca 10 minuter.
Plocka och skär basilikan. Låt tonfisken rinna av. Smula ner tonfisken i såsen, tillsätt basilika, krydda med salt, peppar och citronsaft.
Servera tonfisksåsen med spagetti.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar