fredag 22 april 2011

Vårlasagne

Idag har vi ätit en vårlasagne till middag. Vi gör den här året om, men i vanliga fall har vi mangold eller spenat, blandat med kesella, i den grönvita röran. Kesella verkar inte gå att få tag på ekologisk, så idag beöv det keso istället. Och som det gröna hade vi nässlor. Jättegott, supernyttigt och oerhört klimatsmart.


Tomatsås
1 burk krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
2 tsk buljongpulver
2 msk tomatpure
1 burk vita bönor i tomatsås

Hacka löken, skala och grovriv moroten. Fräs lök, pressad vitlök och morot i lite olja. Häll på tomater, buljongpulver och tomatpure. Koka ca 10 min. Tillsätt vita bönor i tomatsås.

Grönvit röra
150 g färska nässlor
250 g keso

Förväll nässlorna 5 min och häll av vattnet. Blanda keso och nässlor.

Bechamelsås
1 tsk timjan
3 msk rapsolja
3 msk vetemjöl
7 dl mjölk

Värm oljan i en kastrull. Vispa i mjölet. Häll på mjölken. Rör medan såsen kokar upp. Koka 3 min. Smaka av med salt och peppar.

3 dl riven ost

Värm ugnen till 225 grader.
Varva lasagneplattor, tomatsås, bechamel och grönvit röra i en ugnsfast form. Strö över osten. Gratinera i ugnen ca 20 min. 

Och som bonus; en vacker bild på nässlorna när de var nyplockade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar