tisdag 26 april 2011

Jämtländsk quorngryta

 
När grädden i kylen närmar sig "bäst före"-datumet och men bara inte kan lyckas göra av med den är ett bra tips att frysa in den och ta fram till nån gryta eller soppa när det blir tillfälle. En deciliter överbliven vispgrädde och ett paket quornbitar från frysen, torkad svamp från skafferiet tillsammans med jordärtskockor från trädgårdslandet blir den här mumsiga grytan.

1 påse frysta quornstrimlor (300 g)
1 dl torkad svamp, t ex trattkantareller
1 gul lök
1 tsk enbär
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl rätt matlagningsvin
1 tsk torkad rosmarin 
2 tsk svartvinbärsgelé
1 1/2 msk soja
eventuellt 1/2 dl hackad bladpersilja

Blötlägg svampen i 2 dl vatten ca 15 minuter.
Skala och hacka löken. Stöt enbären i en mortel. Fräs löken i en gryta utan att den får färg.
Häll av och krama ur svampen men behåll blötläggningsvattnet. Tillsätt quorn och svamp till löken, låt fräsa ca 4 minuter.
Häll på grädde, portvin och ca 1 dl av blötläggningsvattnet. Rör ner rosmarin, enbär, gelé och soja. Krydda med 1 krm peppar och ev lite salt. Låt småkoka ca 5 minuter under lock.
Strö ev över persilja och servera med kokt potatis och kokta jordärtskockor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar