lördag 30 april 2011

Utvärdering av aprilexperimentet

April är redan slut. Det är dags att utvärdera ekoexperimentet.

Tillgänglighet: Vi fick, utan jättestor ansträngning, tag på i princip allt vi ville ha under månaden. Till nästan alla varor finns nåt ekologiskt alternativ, men ibland fick vi ändra lite, t ex fick vi byta kesella mot keso.

Ekonomi: Det blev lite dyrare, precis som vi hade väntat oss. Någonstans mellan 10 och 25% beroende på hur man räknar. Om man räknar bort grönsakslådorna var prisökningen inte särskilt stor alls.

Grönsakslådorna: Det var roligt att få ekologiska grönsaker hemskickade. Både frukt och grönsaker var jättefina. Men det var ganska dyrt och framförallt fick vi en massa varor som inte är i säsong och det var just säsongsfrågan som fick oss att välja bort grönsakslådor under senare delen av månaden. Båda företagen har klimatanpassade lådor, men de innehöll mest sånt som vi själva lätt kunde få tag på, så därför kändes de inte prisvärda. Kanske provar vi lådor igen i höst, när det är fler sorter i säsong. Då kan lådorna vara ett sätt att få tag på lite ovanliga grönsaker. Lådorna hade dock en stor fördel jämfört med att köpa i affären, det blev mycket mindre förpackningar! I lådan låg vanligtvis varorna mer eller mindre lösa, medan i affärerna ligger ekogrönsaker alltid plastinpackade.

Fortsättningen: Nu är ekoexperimentet formellt slut. Men vi är så nöjda med resultatet att vi tänker fortsätta köpa i princip allt ekologiskt. Med några undantag. Det ekologiska knäckebrödet gick inte hem i den här familjen, utan vi kommer nog gå tillbaka till de vanliga favoriterna. Men jag har i alla fall mailat till Leksandsbröd och frågat om de har några planer på att börja baka ekologiskt (tyvärr är det väl svårt, eftersom man då måste ha en separat produktionslinje för ekobrödet). Ost har vi fortfarande inte hittat nån god ekologisk, men vi letar vidare.

Bloggen: Det har varit roligt att blogga om maten under april och jag kommer fortsätta blogga så länge det känns kul. Fokus kommer även i framtiden vara miljövänlig mat, med veckomatsedlar och recept. Kanske kommer det också bli mer andra vardagsmiljötips.

Nya utmaningar? Vi är sugna på att anta en ny utmaning för en månad. Vi har funderat på att försöka minska sopmängden, gå igenom alla hygienprodukter och se hur vi kan förbättra oss på det området (steg 1: Läs boken Badskumt av Katarina Johansson) eller kanske nåt helt annat... Vi tar gärna emot förslag också, skriv en kommentar om du har nåt förslag.

Förutom att köpa ekologisk mat så försöker vi också odla en hel del själva. Vill ni följa våra framsteg i köksträdgården så hittar ni dem på bloggen Radhusträdgården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar