Nu på våren blir jag mer och mer sugen på grönsaker, sallader och sånt. Men fortfarande finns väldigt lite svenskodlat som är i säsong. Man kan visserligen köpa svenska tomater nu, men de har odlats i uppvärmda växthus större delen av sina liv och energimässigt är det fortfarande i de flesta fall bättre att välja spanska tomater istället (om man nu nödvändigtvis måste ha tomater). En solig, varm dag kan det vara härligt med en sval, enkel soppa. Den mest kända kalla soppan är ju gaspacho, med gurka och tomat, men här kommer en mer säsongsanpassad soppa på morot, äpple och selleri. Sellerin är visserligen lite ur säsong just nu, så vill man vara extra säsongsriktig kan man byta ut den mot persilja, men då blir färgen inte lika vacker. Det här receptet är för fyra portioner, men kan med fördel delas i mindre då det blir lättare att mixa en mindre mängd.
Kall morotssoppa
6 morötter
2 äpplen
2 stjälkar selleri
örtsalt
vatten till lagom konsistens (ca 4-6 dl)
Skala och finriv morötterna. Finriv äpplena. Dela selleristjälkarna i mindre bitar. Mixa allt och späd med vatten till lagom konsistens. Smaka av med örtsalt. För den som vill ha mer smak går det bra att mixa ner örtkryddor också.
Servera gärna med en tuss groddar.
Denna måste jag prova!
SvaraRadera