Rabarbern är efterlängtad när den kommer på våren, men det kan lätt bli för mycket av det söta med rabarberpaj, rabarberkaka och rabarberkräm. Här är rabarbern grund i en sötsur sås till wok. Där passar den alldeles utmärkt. Grönsaksutbudet så hör års är fortfarande lite skralt. För att bilden skulle se lite roligare ut lade jag i en broccolibukett också, men annars är basen fortfarande rotfrukter, lök och vitkål. Mina barn älskar tofu, så det får stå för proteinet i den här woken. Rabarber är också "säsongens bästa" i Det gröna skafferiet nu i maj, så det här blir mitt bidrag dit.
Sötsur rabarberwok
sötsur sås
ca 300 g (eller ca 5 dl skivad) rabarber
2-3 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
½ dl socker
½ dl vatten
2 msk soja
1 torkad chili (kan uteslutas om man vill ha en mildare smak)
Skiva rabarbern. Skala och riv ingefära och vitlök. Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt koka till rabarbern är helt sönderkokt (ca 10-15 min).
wok
1 bit vitkål (ca 200 g)
2-3 morötter
1 bit kålrot (ca 100 g)
1 gul lök
1-2 dl mungbönsgroddar
1 paket tofu
Skär grönsaker och tofu i bitar. Woka i olja på hög värme några minuter. Häll över såsen och rör runt. Servera med nudlar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar