söndag 22 januari 2012

Tredje veckan med skåpstömning

Första veckan kändes det verkligen som om mängden mat i skåpen minskade, men nu känns det som om det avstannat lite. Vi går vidare med mer skåpstömning den här veckan i alla fall. Det måste ju minska, även om det inte syns på en gång. Först ut är kikärtor och kidneybönor från frysen och sojamjölet i kylen. Det blir vegobiffar. Smarrigt. Passar på att värma lite vaxbönor som jag frös in i höstas också. Det blir gott till.

Måndag: Vegobiffar, kokt potatis, löksås, vaxbönor

När vi var på svärföräldrarnas lantställe under jullovet hittade jag den här påsen med vita bönor i köksskåpet. Eftersom det var vi som tog dit den (för elva år sen), kände jag att det nog var vårt ansvar att se till att den går åt. Så vi tog hem den och först ut bland rätterna den ska få ingå i är den här soppan.

Tisdag: Hässelbysoppa

Oftast köper vi torkade bönor och kokar själva. Det är både billigare och miljövänligare. Jag tycker det blir godare också, men där råder oenighet i familjen. Att ha några konservburkar i skafferiet brukar dock vara bra, för ibland glömmer man blötlägga eller har lite dålig framförhållning. Men då ska det vara burkar som går åt. Som kikärter, kidneybönor eller den som heter bönmix. De sorterna plockar man bara fram, häller av, sköljer och serverar som tillbehör när barnen äter lite dåligt. Men svarta bönor fungerar inte för det syftet hemma hos oss. Jag undrar verkligen varför vi köpte den här burken från början. Nu får den bli en del av en mexikansk böngryta. Där passar den bra.

Onsdag: Mexikansk böngryta, naken havre

Med all riven ost vi har i frysen passar det bra att göra mandelfrikadeller. Vi har också sötmandel kvar från i julas. Dessutom kan vi med den här rätten tömma ett av två paket ströbröd vi har i skafferiet.

Torsdag: Mandelfrikadeller, pasta

Falafelmix. Det är en sån är produkt som verkar så himla bra när man ser den i affären, men sen blir det aldrig av att använda den. Men nu är det dags. Eftersom de grönsaker man vanligtvis äter till falafel inte är i säsong just nu gör vi ugnsrostade rotsaker till istället. Vi tar också tillfället i akt att göra av med lite tahini i en tahinisås.

Fredag: Falafel, ugnsrostade rotsaker och tahinisås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar