söndag 8 januari 2012

Hembageri

Det är svårt att hinna baka när allt är igång med skola, förskola, jobb och övriga åtaganden. Därför bestämde jag mig för att passa på att ha en bakdag innan allt drar igång igen och fylla frysen med färskt bröd (nu när det börjar finnas plats över i den). Det är lite kallt just nu, men vår surdeg verkade livlig och bubblade upp fint, teck och lov. Fem olika sorters bröd blev det.

Först in i ugnen var russinbusarna. Jag bakar dem helt enligt receptet, förutom att jag byter ut filmjölken mot vatten. Jag har ingen filmjölk hemma och det man inte har får man vara utan, som min mormor brukar säga.

Nästa bröd var ett fruktbröd, inspirerat av ett recept i "Året runt med Saltå kvarn", som jag fick i julklapp. 

Fruktbröd med både surdeg och jäst

På kvällen:
50 g surdegsgrund
500 g ljummet vatten
1 tsk honung
½ msk salt
600 g grahamsmjöl

Rör ihop allt till en ganska lös deg. Låt jäsa över natten i rumstemperatur.

På morgonen:
1/4 paket jäst
1 dl fingervarmt vatten
120 g vetemjöl special
1 dl torkade aprikoser, delade i mindre bitar
1 dl russin
1 grovriven morot
2 dl solroskärnor
1 dl linfrö

Rör ut jästen i vattnet. Blanda i degen från gårdagskvällen. Tillsätt övriga ingredienser och blanda noga (enklast i maskin, jag använde elvisp med degkrokar). Jäs under duk i tre timmar.
Smörj två avlånga brödformar, bröa med lite grovt mjöl. Häll degen i formarna och grädda omdelbart i 175 grader. Efter 30 minuter lägg över en bit ugnsfolie, grädda ytterligare en timme.

Tredje brödet in i ugnen var en ganska ljus surdeg, inspirerad av Surdegsbröd #1 i Martin Johanssons "Enklare bröd".

I förgrunden russinbusar, bakom ljust formbröd med surdeg.

Ljust formbröd med surdeg
 
På kvällen:
100 g surdegsgrund
300 g ljummet vatten
180 g rågmjöl

Rör ihop och låt jäsa i rumstemperatur under natten.

På morgonen:
500 g ljummet vatten
730 g rågsikt
½ msk salt

Blanda ihop alla ingredienser med startdegen från gårdagen. Knåda gärna några minuter i maskin eller med degkrokar. Låt jäsa 2-3 timmar i rumstemperatur.

Smörj två formar. Häll ner degen i formarna och låt jäsa ca 1 timme. Grädda 10 minuter i 250 grader, sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 35 minuter.

Eftersom det skulle bli glapp i ugnen mellan det här brödet och det sista surdegsbrödet jag hade förberett gjorde jag ett skållat bröd med havre också för att slippa stänga av ugnen.

Så här vackert blir det skållade havrebrödet om man jäser det i korg.

Skållat havrebröd

Skållning:
3 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
½ msk salt
5 dl kokande vatten
Blanda ihop havregryn, grahamsmjöl och salt. Slå över det kokande vattnet och blanda noga. Låt stå tills det svalnat till 37 grader, ca 30-60 minuter.

25 g jäst
2 dl fingervarmt vatten
8 dl rågsikt
Lös upp jästen i vattnet. Blanda i skållningen och arbeta i mjölet. Låt jäsa 45 minuter under duk. Baka ut och lägg i jäskorgar. Jäs ca 45 minuter. Grädda 15 minuter i 250 grader och sänk därefter till 200 grader och grädda ytterligare 30 minuter.

Det sista brödet jag bakade var i princip det som heter Russin och solros i Martin Johanssons bok "Surdegsbröd". Rågmjölet tog slut, så jag ersatte det med grahamsmjöl och en del av solroskärnorna bytte jag ut mot pumpafrön.
 
För att allt skulle flyta smidigt förberedde jag allt som skulle förberedas kvällen innan (blötlägga russin och rågkross till rusinbusarna, blanda fördegen till fruktbrödet, blanda surdegarna till surdegsbröden och skålla rågkross till Russin och solros-brödet).
På morgonen började jag med att göra klart degen till fruktbrödet, därefter gjorde jag degen till russinbusarna och lät den jäsa medan jag åt frukost. Efter frukost blandade jag degen till det ljusa surdegsbrödet, i lagom tid för att det skulle in i ugnen direkt efter fruktbrödet. Jag bakade ut russinbusarna och lät dem jäsa innan gräddning.
En stund senare gjorde jag degen till Russin och solros-brödet. Jag gräddade russinbusarna och fick ett kort glapp i ugnen innan fruktbrödet skulle in, så ugnen hann svalna till de 175 graderna som det skulle vara. När fruktbrödet var i ugnen konstaterade jag att det ljusa surdegsbrödet skulle vara klart i ugnen ungefär en timme innan russin och solros-brödet skulle in, så jag slängde ihop det skållade havrebrödet för att fylla igen den luckan.
Det hela gick väldigt smidigt och vid lunch var alla degar färdigblandade. På eftermiddagen kunde jag både spela spel, gå ut med återvinningssoporna och gå en promenad medan bröden stod i ugnen. På bara en dags arbete (varav det mesta passiv tid) har jag bakat bröd för minst en månad. Det känns som väl investerad tid.

2 kommentarer:

  1. Jag är fruktansvärt imponerad! Jag bakade två limpor på lite blandade mjölsorter idag, och så bakade jag lite bullar. Men det var ungefär vad jag mäktade med, med barnen runt fötterna, de fina små hjälpredorna :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med hjälpredor tar allt mycket längre tid. Jag fick baka ensam den här gången, tack och lov.

      Radera