Ekovardag är en inspirationsblogg för den som vill komma igång och leva lite miljövänligare genom att äta klimatsmart mat som följer säsongerna, odla egen mat och andra projekt för att öka miljömedvetenheten i hemmet. Recepten är oftast lakto-ovo-vegetariska, men ibland innehåller de fisk.
tisdag 24 januari 2012
Koka bönor och laga soppa
Kanske har jag skrivit om att koka bönor tidigare, men jag gör det gärna igen. För att få perfekt kokta bönor gör jag så att jag blötlägger dem på kvällen. På morgonen häller jag bort blötläggningsvattnet, häller på nytt vatten och kokar upp. Sen låter jag det stå och småkoka medan vi äter frukost och när det är dags att bege sig mot arbete, förskola och skola så slår jag av plattan, men låter kastrullen stå kvar på spisen utan att göra nåt. Då står bönorna och blir klara på eftervärmen, så när vi kommer hem är det bara att hälla av. Sojabönor kan behöva ett andra uppkok, men de flesta andra bönor blir perfekt klara med den här metoden. Inte kokar de sönder heller. Jag kokar alltid hela paketet på en gång, det som blir över fryser vi in i påsar med 3-4 dl i varje.
Hässelbysoppa
3 dl kokta vita bönor
1 l grönsaksbuljong
1 paket krossade tomater
2-3 dl strimlad vitkål
1 dl matvete
1 tsk timjan
Koka upp buljongen. Tillsätt alla ingredienser och koka ca 15 minuter.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Smart att hinna koka bönor på morgonen!
SvaraRaderaDet verkar genialiskt, men JAG förstår inte riktigt, hur mkt av koktid kan det sparas med metoden...
SvaraRaderaMed vänlig hälsning
Det beror nog på vilken spis du har. Induktionshäll ger ingen eftervärme alls, så då måste man koka längre tid. Vänliga svarta plattor ger mer eftervärme än glashäll. Jag har aldrig tagit tid, utan låter dem koka så länge jag hinner (typ 15-30 minuter) och stänger sedan av.
Radera