söndag 15 januari 2012

Skåpstömningen fortsätter

Skåpstömningen går in på sin andra vecka. Den här veckan börjar vi titta i skafferiet också. Vårt skafferi är både överfullt och stökigt med många olika sorters gryn och bönor. Den här veckan ska vi börja äta upp dessa. Men först ut är en kylvara.

Smörgåsgurka. Gott på smörgås med leverpastej. Men vi äter ju inte leverpastej, så följaktigen går inte gurkan åt i nån större hastighet. Dock är den god i kall sås till fisk, så en del av den får hamna i en dylik sås den här veckan.

Måndag: Hemlagade fiskpinnar, kokt potatis, gräddfilssås med smörgåsgurka

Hirs är ett gott alternativ till ris, bulgur och liknande gryn. Jag associerar hirs till antroposofi och Waldorfskolor, kanske för att det har varit främst bland mina antroposofiska vänner jag stött på det. Vill man inte äta det som gryn kan man göra smarriga biffar eller ha det i ugnspannkaka. Men kokt passar det väldigt bra till en kryddig kikärtsgryta. Grytan räcker till många, har man inte gäster kan man frysa hälften och äta vid ett senare tillfälle.

Tisdag: Kryddig kikärtsgryta, hirs


Jag är faktiskt inte helt säker på vad det är i den här burken. Eller hur länge vi har haft den. Men efter moget övervägande har vi kommit fram till att det nog är delade ärtor och att vi definitivt haft dem i en burk i mer än fem år. Delade gula ärtor är ju huvudingrediensen i den indiska rätten dhal, så det får bli veckans soppa.

Onsdag: Dhal
Den här burken har stått längst inne i kylen ganska länge. Jag nappade på ett "köp 2 och få rabatt"-erbjudande men eftersom vi inte är storkonsumeter av syltlök har bara en burk gått åt. Då och då lagar vi en vegetarisk gryta med viltsmak och syltlök som är god, så den får det bli den här veckan. Som en extra bonus gör vi dessutom av med en påse svartvinbärssaft från frysen. Mycket bra!

Torsdag: Viltgryta med syltlök, kokt potatis

Senap. Blä. Det värsta med senap är att den aldrig tar slut. Ibland vill man ha lite som en smaksättare, men jag är inget fan av senapssmak, så det blir inte så ofta. Rotsakspajen blir god med senap, så den får det bli. Dessutom går det åt en del riven ost till pajen. Vi river alltid de sista ostkanterna och fryser in, men tyvärr är vi dåliga på att använda den rivna osten i samma takt som vi fryser in den, så vi har en hel del i frysen vid det här laget. 

Fredag: Rotsakspaj

Ännu en mumsig skåpstömmarvecka alltså!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar