tisdag 10 januari 2012

Fisk till middag?

Inte så vacker, men väldigt god.
Hur hittar man fisk som är okej att äta ur miljösynpunkt? Det är ett faktum att många bestånd är överfiskade och att fiskeindustrin i allmänhet inte är särskilt miljövänlig. Men det finns som mer hållbara alternativ. WWF har en guide över vilka fiskarter som är okej och, framförallt, vilka man helt bör undvika. Men det finns ett ännu enklare sätt att hitta schysst fisk, det finns nämligen miljömärkningar att titta efter. MSC och Krav har båda kriterier för vildfångad fisk. Skillnaden på dessa märkningar är små, men Krav har också på koldioxidutsläppen och inte bara på att fisken ska komma från ett uthålligt bestånd och fiskas med metoder som minimerar bifångster, m.m.

För odlad fisk, som lax, är Krav det vanligaste miljömärket. Fiskodling är en miljöbelastande verksamhet och måste jag i affären välja på icke-miljömärkt lax eller ingen lax alls är valet lätt. Icke-miljömärkt odlad lax belastar det vilda fiskbeståndet dels genom att man först måste fiska upp fisk som blir föda till den odlade laxen och dels genom att odlingarna läcker mediciner och näringsämnen och bidrar på så sätt till både övergödning och antibiotikaresistens. Dessutom kan de sprida sjukdomar till vilda bestånd. Ett annat miljömärke som vi kommer få se mer av i framtiden är troligen ASC som certifierar odlad fisk. Jag har dock inte sett ASC-märket i någon svensk butik än, men jag har å andra sidan inte tittat efter det heller.

Fisk märkt med ovan nämnda märken är certifierad av oberoende organisationer enligt deras uppställda kriterier. De kontrolleras regelbundet och har ett stort förtroendekapital att förvalta. Men det finns, tyvärr, även andra, förvirrande märken. Findus har till exempel tagit fram sitt eget "Fish for life" med en symbol som är en pinsam efterapning av MSCs symbol. Eftersom Findus också har produkter som är märkta med MSCs symbol ser deras egen symbol på de andra varorna bara ut som dåligt dold greenwashing. Att ett företag själv certifierar sina produkter enligt sina egna regler är svårt att ta på allvar, tycker jag. MSC och Krav är mäken jag har förtroende för och tittar efter i butiken.

Dagens middag blev Ugnsbakad fisk med kaviar med kokt potatis, broccoli och solig vintersallad. Vi ersatte lätt creme fraichen med ekologisk creme fraiche och det blev verkligen jättegott. Fisken vi använde var Krav-märkt torsk från Nordostatlanten, köpt i frysdisken på Coop. "Smakar som nåt man brukade äta som liten", var makens kommentar och jag håller verkligen med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar