tisdag 17 januari 2012

Kryddig kikärtsgryta till många


Inlagd paprika på burk är kanske inget man brukar ha hemma, men i den här grytan är det absolut nödvändigt. Jag har tyvärr inte hittat nån ekologisk variant, men t ex Ica säljer det under varunamnet "paprikasallad". Det är helt enkelt strimlad paprika inlagd i nån slags vinäger.

Den här grytan är supergod till hirs, men kan såklart serveras till vilket gryn som helst. Receptet ger många portioner, så den passar antingen bra när man har gäster eller så kan man frysa in hälften och spara till en annan dag.

Till grytan och hirsen hade vi också den vackra vintersalladen från igår och bockhornsklövergroddar. I skåpet har vi nämligen en hel del gamla frön och bockhornsklövern gror utmärkt trots att den stått i skåpet flera år.

Kryddig kikärtsgryta (ca 8 portioner)

2 skivade lökar
4 pressade vitlöksklyftor
1 msk mald spiskummin
2 tsk mald koriander
1 tsk paprikapulver
2 burkar krossade tomater
1 burk passerade tomater
6-8 dl kokta kikärtor
1 burk paprika, avrunnen

Fräs löken i olja 4-5 min. Blanda ner vitlök och kryddor. Fräs ytterligare en minut.
Tillsätt tomat, kikärtor och paprika. Koka upp och låt sjuda ca 15 min. Salta om det behövs.
Servera med hirs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar