tisdag 24 januari 2012

Koka bönor och laga soppa


Kanske har jag skrivit om att koka bönor tidigare, men jag gör det gärna igen. För att få perfekt kokta bönor gör jag så att jag blötlägger dem på kvällen. På morgonen häller jag bort blötläggningsvattnet, häller på nytt vatten och kokar upp. Sen låter jag det stå och småkoka medan vi äter frukost och när det är dags att bege sig mot arbete, förskola och skola så slår jag av plattan, men låter kastrullen stå kvar på spisen utan att göra nåt. Då står bönorna och blir klara på eftervärmen, så när vi kommer hem är det bara att hälla av. Sojabönor kan behöva ett andra uppkok, men de flesta andra bönor blir perfekt klara med den här metoden. Inte kokar de sönder heller. Jag kokar alltid hela paketet på en gång, det som blir över fryser vi in i påsar med 3-4 dl i varje.

Hässelbysoppa

3 dl kokta vita bönor
1 l grönsaksbuljong
1 paket krossade tomater
2-3 dl strimlad vitkål
1 dl matvete
1 tsk timjan

Koka upp buljongen. Tillsätt alla ingredienser och koka ca 15 minuter.

3 kommentarer:

  1. Smart att hinna koka bönor på morgonen!

    SvaraRadera
  2. Det verkar genialiskt, men JAG förstår inte riktigt, hur mkt av koktid kan det sparas med metoden...
    Med vänlig hälsning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror nog på vilken spis du har. Induktionshäll ger ingen eftervärme alls, så då måste man koka längre tid. Vänliga svarta plattor ger mer eftervärme än glashäll. Jag har aldrig tagit tid, utan låter dem koka så länge jag hinner (typ 15-30 minuter) och stänger sedan av.

      Radera