lördag 7 maj 2011

Falafel på gula ärtor


Idag testade vi för första gången att göra falafel på gula ärtor. De smakade minst lika gott som vanliga falafel, men jag skulle ha blötlagt ärtorna lite längre (de låg bara över dagen, borde varit ett dygn) och mixa finare nästa gång.

500 g torkade gula ärtor
mycket persilja
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk koriander
1 msk spiskummin
2 tsk salt
0,5 dl vatten
1 dl vetemjöl
ca 1 l rapsolja att fritera i

Låt ärtorna ligga i blöt ungeför 24 timmar. Mixa ärtorna med kryddorna. Forma runda bollar och fritera på medelvärme tills de får fin färg.

Till dessa hade vi tunnbröd som jag gjort på spisen.

3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
2 1/2 dl mjölk
1 msk rapsolja

Blanda ihop allt till en smidig deg. Dela i 10-12 delar. Kavla ut kakorna tunt med mycket mjöl på bordet. Grädda brödet i en torr stekpanna på medelvärme i några minuter på varje sida.

1 kommentar:

  1. Känns inte så klimatsmart att bränna en hel liter olja på bara denna rätt, men ni kanske använder den igen på något sätt. Men de blir riktigt goda på ärtor. Skall prova ert tunnbröd också.

    SvaraRadera