söndag 3 mars 2013

Veckomatsedel vecka 10

Enligt en skribent i dagens nummer av Sydsvenskan skulle en minskning av köttkonsumtionen med en tredjedel för att jordens befintliga åkermark ska kunna föda en befolkning på 10 miljarder människor. Prova en vegetarisk rätt den här veckan! Vill du ha en helt vegetarisk vecka så byt ut torsdagens fiskrätt mot exempelvis pasta med linsbolognese och mjölkprodukterna i de andra recepten mot vegetariska alternativ.

Det är verkligen värt att försöka få tag på mjölig potatis till potatismoset, så därför är jag så glad att Coop säljer ekologisk mjölig potatis. Man kan mosa fast potatis också, men det blir inte riktigt lika bra. 

måndag: Lins- och korngrynsbollar, potatismos

Korngryn är ett alldeles utmärkt svenskodlat alternativ till ris, bulgur, couscous och liknande. Tillsammans med en indiskt kryddad gryta med äpple, kikärtor och gröna ärtor blir det väldigt gott. 

tisdag: Indisk ärtgryta, kokta korngryn

Linssoppa kan man göra i en miljon olika varianter, men jag tror ändå den här är min favorit.

onsdag: Tinas linssoppa

Det är faktiskt inte speciellt svårt att panera fisken själv, men även om man väljer att köpa färdiga fiskpinnar så är currysåsen definitivt värd att laga. Jättegod. Att blanda jordärtskockor och rotselleri i potatismoset gör det smakrikare och är dessutom ett bra sätt att använda jordärtskockor om man har ett överflöd av det (vilket man lätt får om man odlar dem i trädgården).

torsdag: Hemlagade fiskpinnar, currysås, rotsaksmos

I fredagens lasagne innehåller tomatsåsen ärtfärs, dvs kokta, mixade gula ärtor. Det ger ett bra proteintillskott, utan att man för den sakens skulle behöver ha hela bönor eller ärtor i såsen. Receptet kommer på fredag. 

fredag: Ärtig lasagne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar