torsdag 7 mars 2013

Nybakta frukostfrallor på födelsedagsmorgonen

Jag brukar kylskåpsjäsa frallor på plåt, men tyvärr tar det lite för mycket plats i kylen för att jag ska kunna göra det ofta. Därför blev jag väldigt glad när jag i boken Bröd och pizza läste om Martin Johanssons frukostfrallor som man bakar med pyttelite jäst och jäser i rumstemperatur över natten. Enligt detta koncept bakades frallor till dagens födelsedagsbarn. Söta av äppeljuicen och rykande färska ur ugnen. Ja, jag var tvungen att gå upp lite extra tidigt för att frallorna skulle hinna gräddas och svalna tillräckligt innan frukosten, men vad gör man inte för ett födelsedagsbarn. 

Födelsedagsfrallor

3 g jäst
2,5 dl äppeljuice
2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk salt

På kvällen:
Lös upp jästen i en del av juicen. Blanda sedan alla ingredienserna och låt jäsa i rumstemperatur över natten.

På morgonen:
Tag upp degen på ett mjölat bakbord. Platta ut och vik ihop den till en kudde. Låt jäsa 30 minuter medan ugnen värms till 250 grader. Forma degen till frallor och grädda ca 10 minuter.

3 kommentarer:

 1. Det låter riktigt smarrigt. Vi har också födelsedagskalas idag, för en alldeles underbar liten sexåring. Vi får baka som helgbröd till på söndag tror jag.

  SvaraRadera
 2. sofia Lindell7 mars 2013 17:25

  mmm det ska jag testa, men har inget grahamsmjöl. och ingen våg som kan väga 3g. hur mycket på en höft är tre gram? en tesked?

  SvaraRadera
 3. 3 g jäst är ungefär lika mycket som en ärta. Jag brukar tänka att om jag delar ett 50 grams paket i fyra bitar och sen tar en fjärdedel av en av bitarna så blir det lagom. En tredjedels tesked ungefär. Det går att byta ut grahamsmjölet mot nåt annat mjöl, exemelvis rågmjöl eller dinkel.

  SvaraRadera