fredag 8 mars 2013

Lasagne med klimatsmart protein

Gula ärtor är en proteinrik baljväxt som trivs bra i vårt klimat och odlas på många håll i Sverige. De är mest kända som huvudingrediensen i ärtsoppa, men kan användas till så mycket mer. Här får de vara proteintillskott i en smarrig vegetarisk lasagne. Men de är lite undercover, för när man mixar dem innan man blandar ut dem i såsen så syns de inte alls.

Ärtig lasagne


lasagneplattor
1½-2 dl riven ost

grönsakssås

250 g torkade eller 8 dl kokta gula ärtor
1 gul lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 paket krossade tomater
3-4 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
basilika
salt och peppar

Om ärtorna är torra, blötlägg dem över natten och koka dem därefter i 20-30 minuter. Mixa dem därefter till en smet eller färs.
Skala och hacka löken. Skala och grovriv morötterna. Frås lök, morötter och pressad vitlök i lite olja. Häll på tomater, vatten, ärtmos och smula i buljongtärningarna. Blanda allt noga och krydda med basilika, salt och peppar efter smak.

bechamelsås

3 msk rapsolja
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk

Vispa ihop mjöl och olja i en kastrull. Späd med mjölken. Koka upp under omrörning och låt koka 3-5 minuter.

Varva lasagneplattor, grönsakssås och bechamelsås i en ugnsfast form. Strö över ost. Gratinera i ugnen på 225 grader ca 20-30 minuter.

1 kommentar:

  1. Hej! Jag har precis hittat in på er blogg och tycker ni har många spännande rätter. Den här lasagne-varianten med gula ärtor måste jag helt klart testa!
    /Anki

    SvaraRadera