torsdag 21 mars 2013

Nybakat till soppan

Att bröd är godast när det är nybakat beror på att fukten i brödet fortfarande är bunden i stärkelsen. När brödet får ligga så torkar det och stärkelsen blir hård. Brödet smakar helt enkelt inte lika bra längre. Till soppa vill man ju gärna njuta ett gott bröd och vill man ha det riktigt nybakat måste man göra det själv. Precis som födelsedagsfrallorna jag bakade förra veckan fick jäsa över natten kan man låta degen jäsa över dagen. Idag har jag valt att göra brödet på dinkelmjöl, för det ger en så härlig brödsmak, men om man vill kan man ersätta fullkornsdinkel med grahamsmjöl och dinkelsikt med vetemjöl, det blir också bra (men inte lika gott).

Dinkelfrallor

3 g färsk jäst (en bit ungefär i storlek som en kokt kikärta)
3 dl fingervarmt vatten
3 dl dinkelfullkornsmjöl
2 dl dinkelsikt
1 tsk salt

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mjöl och salt och rör ihop till en deg. Låt jäsa över dagen (7-10 timmar).
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och vik ihop den till ett paket. Låt jäsa 30-45 minuter medan ugnen värms till 250 grader.
Dela degen i 8-12 bitar, forma till frallor och grädda ca 10 minuter. Låt svalna något innan servering.

2 kommentarer:

  1. Hej igen!! Åh vad du inspirerar! Vi har provat flera av dina recept nu! Den absoluta favvon här hemma har varit den Afrikanska kikärts grytan! När vår fyraåring vräker i sig & sen tar om, då har du fått ett mycket gott betyg ;-). Så fortsätt inspirera, tusen tack! /Alexandra

    SvaraRadera
  2. Kul att höra att ni hittat nåt ni gillar! Tack för alla kommentarer. Det är kul att fortsätta när man får så positiv feedback.

    SvaraRadera