lördag 30 mars 2013

Godisets helg

Det är bara början av påskhelgen och allt detta påskgodis står mig redan upp i halsen. Att godis inte har några som helst positiva effekter för hälsan, det vet ju alla redan, men hur är det då med miljön? Ett problem med godis är att det är tomma kalorier, dvs livsmedel med mycket socker, men ingen näring. Ett annat är att godis faktiskt är mer miljöbelastande än vad man kan tro. Skumgodis är värstingarna, de ger upphov till lika stora utsläpp av växthusgaser som fläskkött (men helt utan det näringsinnehåll som faktiskt finns i kött). Mjölkchoklad och gelegodis ligger i mitten och mörk choklad är minst klimatbelastande. Dessutom innehåller godis ofta palmolja från plantager som har en oerhört negativ miljöpåverkan. Det finns ekologiskt godis som man kan välja med lite bättre samvete, det är visserligen fortfarande tomma kalorier, men de innehåller inte de värsta tillsatserna och inte heller den värsta palmoljan.

Ett annat alternativ är att följa trenden med raw food-godis och framställa sitt eget godis, fullproppat med näring, men fortfarande väldigt gott. Det här receptet är inte raw food i begreppets sanna betydelse eftersom det innehåller rostade jordnötter, men det är fortfarande späckat med näringsämnen och så mättande att det är svårt att äta för mycket. Välj ekologiskt jordnötssmör av bara jordnötter och salt, de konventionella amerikanska varianterna innehåller socker. Smaken på dessa snacks är inspirerad av chokladbiten snickers, med choklad, jordnötter och kola, men receptet är förenklat så att det går fortare att göra.

Snickersbollar med choklad

1 dl salta jordnötter
1 dl urkärnade dadlar
0,75 dl jordnötssmör
2 msk kokos
1 msk kallpressad kokosolja
½ msk honung

Mixa de salta jordnötterna ganska fint. Tillsätt dadlar och mixa till en smet. Tillsätt resten av ingredienserna och forma till små bollar. Låt dem ligga i frysen 15 minuter. Under tiden mixar du ihop chokladen.

4 msk kallpressad kokosolja
2 msk kakao
1 msk honung

Lägg alla ingredienser i matberedaren och mixa ihop. Låt stå i rumstemperatur till bollarna fryst klart.
Doppa bollarna i chokladsmeten och lägg tillbaka dem i frysen ytterligare 15 minuter. Förvara därefter i kyl.

Tips: Vill man ha en bitigare konsistens kan man grovhacka jordnötterna istället för att mixa dem och sen röra ner dem i smeten när man mixat ihop den.

2 kommentarer:

  1. Men hur sjukt gott lät inte det här? Måste testa! Är så sötsugen jämt.. Tycker att jag drar ner på sockret o.s.v men åh va svårt det ska va att bli av med sockerberoendet!! ;-)

    Kram från Alexandra

    SvaraRadera