torsdag 10 april 2014

Minska på mejeriprodukterna för klimatet

I förra veckan presenterade FNs klimatpanel IPCC sin rapport om effekterna av klimatförändringarna och det står klart att vi har mycket kort tid på oss för att minska utsläppen om vi inte vill gå en katastrofal framtid till mötes. Samtidigt kom en ny studie från forskare vid Chalmers det inte räcker med att minska utsläppen från energianvändning och transporter, utan vi måste också se över våra matvanor. Och det är inte bara köttet som är boven. Mjölkproduktionen står för ungefär en fjärdedel av jordbrukets totala utsläpp av växthusgaser. Ost och smör är de mest miljöbelastande mjölkprodukterna, det beror på att det går åt tio liter mjölk för att tillverka ett kilo ost eller ett kilo smör.

Det finns många bra alternativ till mjölk att använda i matlagningen. Själv använder jag mest havremjölk, men det finns flera andra alternativ i matbutikerna. Matlagningsgrädde ersätter jag numera alltid med havregrädde. Smör kan i de flesta fall ersättas med rapsolja eller annan vegetabilisk olja. När det gäller ost är det svårare att hitta alternativ som fungerar och smakar lika bra, så där satsar jag på att helt enkelt minska mängden. Lite riven ost på lasagnen smakar faktiskt lika bra som mycket riven ost på gratängen. På smörgåsen kan man växla med andra vegetariska pålägg, olika grönsaker, bönröror och annat. Den vegetariska pastejen tartex med några skivor smörgåsgurka på är en av mina favoriter. Det finns också god vegetarisk påläggskorv för den som vill ha det. Den största förändringen jag gjort i mina matvanor för att minska min ostkonsumtion är att jag börjat äta gröt med havremjölk till frukost istället för smörgåsar. Gröt kan varieras i det oändliga och jag kommer framöver dela med mig av några av mina favoritgrötrecept.

Jonas Paulsson, initiativtagare till Köttfri Måndag, föreslog i senaste numret av matmagasinet Vego att vi efter köttfri måndag bör införa mjölkfri tisdag. Ett utmärkt förslag. Enligt DNs 21 tips för att minska dina klimatutsläpp så kan man minska sina utsläpp av växthusgaser med 1 ton (motsvarar 10% av genomsnittsvenskens utsläpp, enligt samma artikel) bara genom att avstå från nötkött och byta ut komjölken mot vegetabiliska alternativ. Att laga mat utan mjölk är lätt. Testa du också!

4 kommentarer:

  1. Jag har svårt för att se någon logik i det här resonemanget. Betesdjuren utgör själva grunden för vårt ekosystem, och forskare på SVA gör allt för att öka andelen klövdjur i vår natur. De vill bla plantera in visenter och mufflon i våra skogar pga bristen på betesdjur.
    Samtidigt ska vi äta mindre kött. Det går inte ihop i min värld.
    Det viktigaste vi har att göra, enligt mig, är att göra ett medvetet val angående kött och mejeriprodukter. Vi kan inte fortsätta köpa vilka produkter som helst, det är absolut inte hållbart med köttfabriker.
    MEN det är hållbart med betande idisslare !
    Lyft fram kött med god miljöeffekt istället. Välj kött från betande djur. KRAV-djur är ute året om, betesdjur binder koldioxid i mark som annars skulle plöjas. Välj KRAV. Välj vilt, välj kanin. Välj svenskt. Välj aktivt och medvetet istället för att bara generalisera kött- och mejeriprodukter som ett dåligt val.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Malin!
      Du har helt rätt i att en viss köttkonsumtion är ekologiskt hållbar och önskvärd ur ett ekologiskt perspektiv. Problemet är att den höga köttkonsumtionen vi har i västvärlden idag inte är hållbar. Ungefär 500 g kött per vecka beräknas vara en hållbar konsumtion och det är också så mycket kött som beräknas realistiskt att producera med betande djur. Ät mindre kött och välj rätt kött, det är två uppmaningar som är precis lika viktiga. Att bara välja rätt sorts kött räcker tyvärr inte.

      Radera
  2. I min idealvärld har varje by/kommun ansvar över att producera sitt eget kött. Och egna grönsaker. Och egen energi. Som små självförsörjande enheter. Jag tror inte det finns någon annan lösning för framtiden. Vad tror du Elin ?

    SvaraRadera
  3. Jag tror också att vi kommer behöva bygga upp en mycket större lokal produktion i framtiden, men jag tror inte vi kommer kunna komma hela vägen fram under vår livstid. Jag ser det dessutom som minst lika viktigt att försöka skapa så hållbara lösningar som möjligt inom det nuvarande systemet. Att ställa om samhället går inte på en natt, men vi kan alla göra saker för att minska vår miljöpåverkan. Att producera all sin mat själv är inte nödvändigtvis bättre än att köpa mat med låg miljöbelastning. Ett framtida samhälle måste bygga på lösningar som är hållbara både ur miljö och energisynpunkt. Små självhushållande enheter är verkligen en bra idealbild, men som samhället ser ut idag måste vi också skapa möjlighet att leva hållbart i städerna. Men visst, jag har också trädgårdsland och kaniner och planerar för höns ;)

    SvaraRadera