tag:blogger.com,1999:blog-4727821298062936073.post2593640409290183203..comments2023-04-30T16:57:56.623+02:00Comments on Ekovardag: Minska på mejeriprodukterna för klimatetElinhttp://www.blogger.com/profile/04288013477827952757noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-4727821298062936073.post-4907290126705835002014-04-12T19:34:37.348+02:002014-04-12T19:34:37.348+02:00Jag tror också att vi kommer behöva bygga upp en m...Jag tror också att vi kommer behöva bygga upp en mycket större lokal produktion i framtiden, men jag tror inte vi kommer kunna komma hela vägen fram under vår livstid. Jag ser det dessutom som minst lika viktigt att försöka skapa så hållbara lösningar som möjligt inom det nuvarande systemet. Att ställa om samhället går inte på en natt, men vi kan alla göra saker för att minska vår miljöpåverkan. Att producera all sin mat själv är inte nödvändigtvis bättre än att köpa mat med låg miljöbelastning. Ett framtida samhälle måste bygga på lösningar som är hållbara både ur miljö och energisynpunkt. Små självhushållande enheter är verkligen en bra idealbild, men som samhället ser ut idag måste vi också skapa möjlighet att leva hållbart i städerna. Men visst, jag har också trädgårdsland och kaniner och planerar för höns ;) Elin - Ekovardaghttp://ekovardag.blogspot.senoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4727821298062936073.post-9091927544668346342014-04-11T20:40:09.265+02:002014-04-11T20:40:09.265+02:00I min idealvärld har varje by/kommun ansvar över a...I min idealvärld har varje by/kommun ansvar över att producera sitt eget kött. Och egna grönsaker. Och egen energi. Som små självförsörjande enheter. Jag tror inte det finns någon annan lösning för framtiden. Vad tror du Elin ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4727821298062936073.post-17537988297886866742014-04-10T18:05:38.429+02:002014-04-10T18:05:38.429+02:00Hej Malin!
Du har helt rätt i att en viss köttkons...Hej Malin!<br />Du har helt rätt i att en viss köttkonsumtion är ekologiskt hållbar och önskvärd ur ett ekologiskt perspektiv. Problemet är att den höga köttkonsumtionen vi har i västvärlden idag inte är hållbar. Ungefär 500 g kött per vecka beräknas vara en hållbar konsumtion och det är också så mycket kött som beräknas realistiskt att producera med betande djur. Ät mindre kött och välj rätt kött, det är två uppmaningar som är precis lika viktiga. Att bara välja rätt sorts kött räcker tyvärr inte.Elin - Ekovardaghttp://ekovardag.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4727821298062936073.post-34931009741653472252014-04-10T09:23:44.944+02:002014-04-10T09:23:44.944+02:00Jag har svårt för att se någon logik i det här res...Jag har svårt för att se någon logik i det här resonemanget. Betesdjuren utgör själva grunden för vårt ekosystem, och forskare på SVA gör allt för att öka andelen klövdjur i vår natur. De vill bla plantera in visenter och mufflon i våra skogar pga bristen på betesdjur. <br />Samtidigt ska vi äta mindre kött. Det går inte ihop i min värld. <br />Det viktigaste vi har att göra, enligt mig, är att göra ett medvetet val angående kött och mejeriprodukter. Vi kan inte fortsätta köpa vilka produkter som helst, det är absolut inte hållbart med köttfabriker. <br />MEN det är hållbart med betande idisslare !<br />Lyft fram kött med god miljöeffekt istället. Välj kött från betande djur. KRAV-djur är ute året om, betesdjur binder koldioxid i mark som annars skulle plöjas. Välj KRAV. Välj vilt, välj kanin. Välj svenskt. Välj aktivt och medvetet istället för att bara generalisera kött- och mejeriprodukter som ett dåligt val. Anonymousnoreply@blogger.com