tisdag 22 april 2014

Våren är här!

Nu är det verkligen vår och aldrig känner jag mig så rik som när jag kan gå ut och plocka ingredienser till maten i trädgården. Jordärtskockorna skördar jag alltid på våren, det är då man behöver dem bäst. I gräsmattan växer tuvor med gräslök och nässlor finns på alla möjliga och omöjliga ställen. Resultatet blir paj!

Vårpaj

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
0,75 dl rapsolja
1 kokt potatis
3 msk vatten

Mosa eller mixa ihop pajdegen, tryck ut den i en form och förgrädda på 225 grader i 10 minuter.

500 g jordärtskockor
½ l späda nässlor
1 knippe gräslök
2 ägg
1 dl havremjölk eller komjölk
2 dl riven ost
salt och peppar

Koka jordärtskockorna mjuka i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Spola dem sedan i kallt vatten och skala dem. Mosa med en potatisstöt.
Koka upp vatten och förväll nässlorna två minuter. Häll av och hacka nässlorna.
Hacka gräslöken.
Blanda alla ingredienser till fyllningen och smaka av med salt och peppar. Häll ner blandningen i pajskalet. 
Grädda på 200 grader i ca 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar