onsdag 2 april 2014

Vintergrönsaker

Så här års är det få grönsaker som är i säsong och de tomater jag smakade på ett föreningsmöte här om dagen smakade verkligen bara vatten (och lite mögel, det är ju ofta någon i förpackningen är dålig). Det är då det är dags att plocka fram groddburken och grodda själv. Alfalfa är mina favoritgroddar, men även bockhornsklöver, gröna linser och mungbönor blir finfina groddar som smakar gott som sallad.

Gick det inte bra att grodda? Ofta beror det på att fröna har en dålig grobarhet. Om man först blötlägger fröna i 12-24 timmar och därefter sköljer dem en-två gånger per dygn och låter dem gro i mörker under tre-fyra dygn och fortfarande inte verkar ta sig är det tyvärr oftast fröna det är fel på. Är de nya så kan man reklamera, är de gamla får man nöja sig med att köpa nya. Grobarheten försämras när fröna åldras, så bäst resultat får man med så färska frön som möjligt.

Andra grönsaker i säsong är rotsaker. Favoriterna hemma hos oss är morötter, kålrot och vitkål. En vanlig pizzasallad av vitkål eller bara rårivna rotsaker är goda, men vill man testa nåt nytt kanske vacker vintersallad eller vintersallad med smarrig dressing kan vara något?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar