måndag 31 mars 2014

Pastasås med bönor för stora och små

I de flesta av mina recept är det 3-4 dl kokta bönor. Det är ungefär lika mycket som i ett paket konserverade bönor. Om man inte kokar bönor själv går det lika bra med konserverade. Jag brukar koka 500 g torra bönor åt gången och sen frysa in dem i portioner om 3-4 dl. Koka bönor är enkelt, det finns flera sätt att få in det i vardagen. Antingen kan man blötlägga över natten, koka upp på morgonen och låta stå på eftervärme över dagen. Eller så blötlägger man på morgonen och kokar på kvällen, häller av och låter svalna över natten. Eller så kokar man helt enkelt bönorna när man ändå är ledig. Man kan ju exempelvis städa eller nåt annat skojigt under tiden.

Mixade bönor är ofta utmärkt för skeptiska små smakare. Mixar man dem fint syns de inte alls, mixar man dem grovt blir såsen snyggt "färsig". Ingefäran ger såsen lite sting och gillar man chili kan man såklart krydda med det också.

Pastasås med svarta bönor

3-4 dl kokta svarta bönor
2 vitlöksklyftor
1 rödlök
1-2 cm färsk ingefära
1 paket krossade tomater
en skvätt soja
1 msk torkad basilika
1 msk torkad oregano
1½ dl havregrädde

Mixa bönorna till en grov smet.
Hacka löken och fräs den i lite rapsolja. Låt bönfärsen fräsa med på slutet tillsammans med riven ingefära. Häll på tomater, koka upp och smaka av med lite soja. Tillsätt örtkryddor och havregrädde. Puttra en stund. Servera med pasta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar