tisdag 26 februari 2013

Vinterodla inne

Ärtskott är de första 5-10 centimetrarna av ärtplantan som man klipper av och äter i sallad, på smörgås eller bara som den är. De brukar säljas inplastade i grönsakdisken och har kort hållbarhet, vilket gör att det är en vara med stort svinn. Men den goda nyheten om man gillar ärtskott är att de är superenkla att odla själv. Allt man behöver är nån typ av lämpligt kärl (fat, form, bricka) och lite jord (blomjord går utmärkt). Köp torkade ärtor i affären, gula eller gröna spelar ingen roll. Det ska vara sådana där som man kokar ärtsoppa av. Blötlägg en näve ärtor över natten. Morgonen efter strör du ett lager jord i ditt odlingskärl, 1-2 cm räcker, och fördelar ärtorna jämnt i jorden. Det gör inget om de ligger tätt. Se till att hålla jorden fuktig och låt stå i ett fönster. Efter ungefär en vecka är skotten lika stora som på bilden och det är dags att skörda. Efter skörd så fortsätter man bara hålla jorden fuktig så kommer de igen.

1 kommentar:

  1. Det här är ju superbra tips. Har aldrig gjort, bara groddat. Perfekt på macka!

    SvaraRadera