lördag 23 februari 2013

Vinterwok

Vi wokar i princip varje helg. Det är ett himla bra sätt att göra slut på grönsaker som blivit över under veckan. Dessutom är det enkelt och gott. På vintern finns det gott om grönsaker som lämpar sig för wok, rotsaker och kål blir kalasbra wokade. Jag förbereder woken redan på måndagen genom att börja grodda mungbönor. Lägger man mungbönorna i blöt på måndagskvällen och groddar dem enligt anvisning på förpackningen är de perfekta att ha i wok på lördagskvällen.

Vinterwok

2 morötter
1 persiljerot (eller en till morot)
en bit kålrot
en bit vitkål och/eller rödkål
1 gul lök
en bit ingefära
böngroddar
3 msk sweet chilisås
1 msk japansk soja
1 msk pressad lime
4 ägg
4 portioner kokt matvete

Skala och skiva morot, persiljerot och kålrot. Strimla vitkålen. Skala och skiva löken. Skala och strimla ingefäran. Woka några minuter på hög värme i olja. Tillsätt böngroddarna och woka ytterligare några minuter.
Häll på sweet chili, japansk soja och limejuice.
Vispa ihop äggen och stek som en omelett. Skär omeletten i mindre bitar och blanda i woken. Blanda ner det kokta matvetet i woken. Servera och njut!

3 kommentarer:

 1. Bra tips! Vi brukar göra pyttipanna liknande mat på söndagar. Det innebär att vi hivar i ungefär alla rester vi har. Det funkar super bra för oss, men wook är ju ännu godare. Ska testa det nästa helg. (För idag blir det som vanligt pyttipanna-liknande mat).

  SvaraRadera
 2. oj vilken framförhållning med mungbönorna.. jag brukar börja äta av dom på dag två och sedan tar dom slut efter ett par dagar och då har jag alltid glömt sätta en ny sats på groddning och får börja om från början.... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar när de blivit långa. Dag 2 tycker jag fortfarande de är för små, men smaken är olika.

   Radera