söndag 24 februari 2013

Gratäng med vegetariskt tillbehör


Jag var under många år vegan och då fanns det två klassiska tillbehör till potatisgratäng (som då naturligtvis var mjölkfri), stekt tofu eller bönsallad. Dessa har sen blivit lite bortglömda och det är synd, för en god gratäng med en bönsallad är en alldeles utmärkt middag. Jordärtskockorna passar bra i gratängen och på sommaren går det utmärkt att tillsätta exempelvis ruccola i bönsalladen om man vill. 

Potatis- och jordärtskocksgratäng

1 kg mjölig potatis
500 g jordärtskockor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
3-4 dl mjölk
salt och peppar
1 dl riven ost

Skala och skiva potatis, jordärtskockor, gul lök och vitlök. Koka upp potatis, jordärtskockor och lök i vispgrädde och mjölk. Låt koka ca 15 min. Salta och peppra. Häll över i en ugnsfast form, strö över osten och gratinera ca 20-30 min i 225 grader (täck med folie om den börjar bli bränd).   

Bönsallad

1 paket konserverade kikärter
1 paket konserverade kidneybönor
1 röd lök
3 msk rapsolja
2 msk balsamvinäger
1 msk honung (fast kan göras flytande genom att värma lite)
1 pressad vitlöksklyfta
örtsalt

Häll av bönorna och skölj i kallt vatten. Skala och finhacka löken. Blanda ihop dressingen. Rör ihop allt i en skål och låt marinera en stund. Håller flera dagar i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar