tisdag 12 februari 2013

Bovete - ett bra alternativ till ris

Alla inlägg med taggen svenskt ris här på bloggen handlar om att på nåt sätt byta ut ris mot nåt annat svenskodlat gryn. Problemet med ris är dock inte främst att det transporteras långt, torrvaror som ris kan transporteras relativt energisnålt med exempelvis båt eller tåg, utan de stora utsläpp av metan (en kraftig växthusgas) som risodlingen orsakar. Ekologiska odlingar släpper ut lika mycket metan som konventionella, så även om ekologiskt ris har många fördelar så är det inte speciellt klimatsmart. Därför tycker jag det är motiverat att så ofta som det går byta ut riset mot det jag kallar "svenskt ris".

Bovete är inte alls nåt vete, eller ens sädesslag, utan en ört. Det är glutenfritt och innehåller massa nyttigheter. Kokt bovete var gott. Stora fina gryn med en ganska neutral smak. Speciellt om man vill undvika gluten är bovete ett utmärkt alternativ till bulgur och matvete. 

Den påse med bovete som jag har kommer från Willys och är märkt med ursprungsland Kina. Inte så närodlat, alltså. Men det finns svenskodlat bovete också. En bloggläsare tipsade mig om Wermlands bovete som man kan beställa ifrån. Nästa gång får vi testa det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar