lördag 29 mars 2014

Släcka lampan för klimatet?


År 2008 var första året som Sverige deltog i den internationella miljömanifestationen Earth Hour där alla uppmanas släcka lamporna under en timme en förutbestämd kväll i slutet av mars. Imorgon är det dags igen, mellan kl 20.30 och kl 21.30 uppmanas alla att släcka lamporna som en signal till politikerna att ta klimatfrågan på allvar. Jag tycker Earth Hour var intressant och viktigt de två första åren, men upplever att engagemanget falnat. Därför blev jag positivt överraskad när jag läste om årets tema för Earth Hour. BBBB- Bilen, Biffen, Bostaden och Börsen är temat. Med temat vill man sätta press på politikerna att göra det lättare att resa klimatsmart och med bra kollektivtrafik, underlätta övergång till mindre och bättre kött, ställa hårdare energikrav på byggnader och underlätta produktion av egen el samt se till att de statliga AP-fonderna investerar i hållbar energiproduktion.

När vi sitter där i mörkret kan vi samtidigt passa på att fundera på vad vi själva kan göra för att bli bättre i de här frågorna. Är det möjligt att låta bilen stå ett par dagar i veckan och cykla eller åka kollektivt istället? Eller kanske åka kollektivt eller cykla en del av resan? Äta mer vegetariskt eller helt enkelt satsa på att laga rätter med mindre kött i? Tilläggsisolera? Sänka inomhustemperaturen? Fundera på att skaffa solpaneler?

Vad gäller maten är det denna bloggs främsta syfte att bidra med tips på klimatsmart mat, men framöver kommer jag även skriva en del om elcyklar. Med olika typer av elcyklar kan man klara de flesta vardagliga transportbehov och det är överraskade lätt att cykla med elstöd. Håll utkik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar