torsdag 25 april 2013

Vegoburgare från grunden

Man kan fråga sig vad det egentligen innebär att laga mat från grunden. Ska man verkligen laga mat från grunden på riktigt så bör man rimligtvis mala sitt eget mjöl och bara använda färska råvaror. Ska man verkligen laga från grunden så kanske inte ens homogeniserad mjölk är okej? Så långt går inte jag. Jag nöjer mig med att göra burgare, baka brödet, skära pommes frites och blanda dressingen. Men dressingen består strikt sett endast av halvfabrikat; majonnäs, creme fraiche, smörgåsgurka och chilisås är rimligtvis allt för processade för att anses vara råvaror.

Vegoburgare (4-6 st beroende på storlek)


1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 dl kokta borlottibönor
1 tsk basilika
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 dl vetemjöl
1½ dl ströbröd (det är lätt att göra eget)
2 msk tomatpuré
2 tsk sojasås
2 ägg

Skala och hacka lök och vitlök och fräs dem i lite olja. Mixa bönor och lök med resten av ingredienserna. Klicka ut smeten i stekpanna och stek på båda sidor.

Bröden får man gärna baka en dag i förväg. Jag har blivit så lat att jag bara bakar långjästa bröd nu för tiden, det blir godast och är så himla enkelt.

Hamburgerbröd (8-12 st, de som blir över blir utmärkta frukostbröd)


3 g jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
1 tsk salt

Rör ut jästen i vattnet. Blanda ihop alla ingredienser till en deg och låt jäsa 8-12 timmar.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord, vik ihop den till ett paket och låt vila 30-45 minuter medan ugnen värms till 250 grader. Forma till ganska platta bröd i lagom storlek och grädda i 10 minuter. Låt bröden svalna under en handduk så att skorpan mjuknar och förvara sedan i plastpåse.

Hamburgerdressing

½ dl creme fraiche
½ dl majonnäs
½ dl smörgåsgurka
1½ msk chilisås

Hacka gurkan fint. Blanda alla ingredienser till en dressing.

Pommes frites i ugnen

önskad mängd fast potatis
½-1 dl rapsolja
salt

Värm ugnen till 225 grader. Skala och skär potatisen i strimlor av önskar tjocklek. Lägg strimlorna i en långpanna, häll på oljan och rör runt så att alla strimlor får olja runt om. Låt strimlorna stå i ugnen tills de är klara (15-30 minuter beroende på tjocklek).

Så här på vårvintern är groddar och smörgåsgurka bra pålägg i säsong på burgarna. Ketchup och senap kan man ta om man gillar det. Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar