måndag 29 april 2013

Bönchili med vitlöksbröd

När jag var liten brukade vi ofta äta chili con carne med vitlöksbaguetter. Den här rätten är en hyllning till det, en vegetarisk bönchili med hembakta vitlöksbröd. Vitlöksbröden är dessutom sådana som jäser över dagen, så det går bra att laga den här maten efter jobbet. Chilin kan man med fördel laga en dag i förväg, den blir bara godare av att få stå och dra lite.

Bönchili

2 röda lökar
2 vitlöksklyftor
3 dl kidneybönor (kan bytas mot valfria bönor)
3 dl borlottibönor (kan bytas mot valfria bönor)
1 paket krossade tomater
2 dl frysta majskorn
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver av valfri styrka
1 tsk salt
1 tsk oregano

Skala och hacka rödlök och vitlök. Fräs löken i lite olja. Häll på tomater, tillsätt bönor, majs och alla kryddor utom oregano. Låt grytan puttra minst 10 minuter. Tillsätt oreganon när det är nån minut kvar av koktiden. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.

Vitlöksbröd

3 g jäst (en bit stor som en ärta, ungefär)
3 dl kallt vatten
6 dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
1 tsk salt
2 pressade vitlöksklyftor

På morgonen
Rör ut jästen i vattnet. Rör ihop alla ingredienser till en deg och försök blanda väl så att vitlöken fördelas jämnt i degen. Låt jäsa över dagen.

På eftermiddagen/kvällen
Sätt ugnen på 250 grader.  Ta upp degen på ett mjölat bakbord och vik ihop den till ett paket. Låt vila 30-45 minuter (medan du lagar bönchilin). Dela degen i 6-8 bitar och forma till små avlånga bröd. Grädda ca 15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar