lördag 20 april 2013

Ta tillvara överblivet bröd - minska matsvinnet

Matsvinn brukar definieras som den mat som skulle kunnat ätas om den hanterats annorlunda, men som nu istället slängts. Det handlar alltså om tomater som möglat, mjölk som surnat och rester som bara slängs bort för att ingen vill äta dem. Däremot är inte potatisskal, äppelskrutt eller andra liknande saker matsvinn, man hade visserligen kunnat äta både potatisens skal och äpplets skrutt, men de räknas ändå inte till den delen av produkten som man kan äta. Men gränsen är som sagt lite flytande. Överblivna brödkanter är kanske inget som man tänker på att ta till vara, men när det är så lätt att göra det så finns ingen anledning att låta bli.

Hemgjort ströbröd

Överblivna brödbitar i valfri mängd (bröd med torkad frukt i fungerar mindre bra och en del av brödet får gärna vara lite ljusare)

Skiva brödet tunt och låt det ligga framme och torka i rumstemperatur tills det känns helt torrt (tar några dagar beroende på bröd och tjocklek på skivorna). Bryt brödet i mindre bitar och lägg i en mixer. Mixa brödet till smulor. Om smulorna känns fuktiga kan du bre ut dem och låta dem torka ytterligare ett dygn, men annars är det bara att lägga ströbrödet i en burk och använda som vilket ströbröd som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar