onsdag 10 april 2013

Rädda världen med quorngryta?Att vegetarisk mat i allmänhet ger upphov till mindre miljöbelastning än mat med kött är ju välkänt, men exakt hur det förhåller sig är det nog inte så många som känner till. Att bönor har ett försumbart klimatavtryck kunde man kanske gissa sig till, men hur är det med exempelvis quorn? I mat-klimat-listan kan man läsa att quorn har ett genomsnittligt klimatavtryck på 4 kg CO2/kg. Det kan jämföras med 26 kg CO2/kg för nötkött, 6 kg CO2/kg för fläskkött och 3 kg CO2/kg för fågelkött. Det ser alltså ut som om det skulle vara en dålig idé att byta kyckling mot quorn, men då ska man komma ihåg att klimatavtryck är inte allt här i världen. De flesta människor vill att det kött de äter ska vara producerat på ett schysst sätt och anledningen till att fågel ligger så lågt på klimatpåverkan är till stor del att djuren far illa. Fåglarna lever sina fem veckor långa liv inomhus i lokaler som mot slutet är mycket trånga. De växer också så fort att en del får skador på skelettet och har ont. För mig känns det inte som ett schysst alternativ, utan vill man äta schysst kyckling får man leta efter ekologiskt producerad kyckling.
Sen behöver man ju inte ställa quorn mot just kyckling. Hade den här grytan innehållit kött hade någon typ av grytbitar varit det rimliga valet och i så fall är ju quorn fortfarande bättre rent klimatmässigt.


 
Quorngryta med svamp

300 g quornbitar
1 dl torkad svamp, t ex trattkantareller
1 gul lök
1 tsk enbär
1 dl vispgrädde
1½ dl mjölk
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk timjan
2 tsk svartvinbärsgelé
1 1/2 msk japansk soja
eventuellt 1/2 dl hackad persilja

Blötlägg svampen i 2 dl vatten ca 15 minuter.
Skala och hacka löken. Stöt enbären i en mortel. Fräs löken i lite olja i en gryta.
Häll av och krama ur svampen men spara blötläggningsvattnet. Tillsätt quorn och svamp till löken, låt fräsa några minuter.
Häll på grädde, mjölk och ca 1 dl av blötläggningsvattnet. Tilllsätt vinäger, timjan, enbär, gelé och soja. Smaka av med salt och peppar. Låt småkoka ca 5 minuter under lock.
Strö ev över persilja och servera med kokt potatis och säsongens grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar