söndag 26 juni 2011

Tips för att få ut det mesta av maten

Idag vill jag dela med mig av lite blandade tips för att göra av med maten i tid istället för att slänga den:
  • När du packar upp varorna från affären, titta igenom grönsakerna och frukten. Är det nåt som blivit stött på vägen? Ät skadade grönsaker omgående i så fall.
  • Ska du använda en tomat, men har flera i påsen? Titta igenom alla tomaterna och finns det nån som blivit lite stött, använd den på en gång. Stötta grönsaker har mycket kort hållbarhet och man sparar mycket på att använda dem omedelbart.
  • Går den oöppnade mjölken ut imorgon och ni ska åka på semester idag? Lägg paketet i frysen och ta fram det nästa gång ni ska göra pannkakor eller béchamelsås. Fryst mjölk håller i många månader.
  • Finns det en slatt grädde kvar i paketet som du inte vet vad du ska använda till? Frys in som iskuber och använd nästa gång du vill ha grädde i en sås.
  • Smaka innan du bestämmer dig för att kasta. Bäst före-datumet är inte samma som sista förbrukningsdatum. Lita på dina sinnen och lukta och smaka på maten. Luktar och smakar den bra, är den bra. Detta gäller särskilt ägg som håller flera veckor efter passerat bäst före-datum. Även yoghurt, creme fraiche och andra syrade mjölkprodukter håller i allmänhet längre.
  • Riv ostkanter och frys in. Då har du alltid riven ost hemma och i frysen håller den länge.
  • Börjar de färska örterna sloka? Klipp ner dem och frys in.
  • Trista grönsaker som du inte kan eller vill använda omedelbart? Förväll ett par minuter i kokande vatten, låt svalan och frys in.
  • Svampiga morötter eller slokande sallad? Blötlägg i iskallt vatten några timmar så återfår de spänsten.
  • Använd hela grönsaken. Broccolistammen är jättegod om man skalar den först och rödbetsblast kan man äta som spenat, det är faktiskt jättegott, särskilt i wok.
  • Våga prova nån ny kombination. Finns det palsternackor i kylen, prova palsternacka i pastasåsen eller klyfta den och ugnsbaka tillsammans med klyftpotatisen.
  • Övermogna bananer blir jättegod glass mixad med frysta bär. Har du inga bär i frysen, frys in bananerna och använd i smoothie när du bli sugen på det.
  • Tag en skåpstömmar vecka och planera maten utifrån vad som finns i skåpen.
  • Lista på bra mat där man kan ha i nästan vad som helst: omelett, paj, wok, lasagne, grytor, pastasåser, ...
Under juli och augusti kommer uppdateringarna sannolikt vara sporadiska. Vi kommer testa några nya varianter av "svenskt ris", dvs alternativa gryn, och det kommer jag blogga om med recept. I september kommer vi ha ett nytt projekt, mer information om det kommer när det närmar sig.

Nu i sommar kommer kanske mina andra två bloggar uppdateras något mer frekvent än denna, på Radhusträdgården kommer jag kanske skriva lite om allt vi äter från trädgården. Nu är vi snart självförsörjande på grönsaker under sommaren. På odlingslotten odlar vi också lite mat, även om det inte blir så mycket i år. Trevlig sommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar