söndag 12 juni 2011

Man tager vad man haver

Det var söndag och klockan var snart fem. Jag hade inte hunnit handla under helgen och nu behövde det lagas mat. I kylen hittade jag ett halvt vitkålshuvud, två röda lökar och ett paket med fyra ägg, i grönsakslandet kunde jag skörda lite mangold, i frysen fanns gröna ärtor och ur skafferiet kunde jag ta fram parboiled ris.
Äggen hade passerat sitt bäst före-datum ordentligt, men då är det bra att veta att ägg datummärks för förvaring i rumstemperatur, förvarar man dem i kylen håller de minst en månad till. När man kläcker ett ägg känner man dessutom omedelbart om det är dåligt. Det är inte för inte man talar om att det stinker ruttna ägg... De här äggen var hur fina som helst och det blev nasi goreng till middag! 

Nasi goreng

4 portioner ris, antingen parboiled eller råris
3-4 ägg
2 lökar av valfritt slag eller 1 purjolök
3 vitlöksklyftor
diverse grönsaker, gärna någon typ av kål
1-2 msk curry
2 tsk soja
1 dl vatten
1 buljongtärning
2-3 dl frysta gröna ärtor
1 näve cashewnötter

Koka fyra portioner ris enligt anvisning på förpackningen. Gör en äggröra av äggen genom att vispa upp dem och därefter steka dem under omrörning.
Strimla grönsakerna, skiva löken och hacka vitlöken. Fräs grönsaker och lök tillsammans med curry i lite olja i en wokpanna tills de är mjuka. Tillsätt riset och låt det steka med. Tillsätt soja och buljongtärningen löst i vattnet. Häll i ärtorna och äggröran. Rör runt så äggröran fördelar sig. Tillsätt cashewnötterna och låt allt bli varmt.
Klart att servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar