torsdag 30 maj 2013

Pytt - ta tillvara rester

Ibland, speciellt om vi har middagsgäster, kan det bli en hel del mat över hos oss. Oftast blir det inte några balanserade rester lämpade för matlåda, den här gången hade vi jättemycket bulgur över, men inget annat. Då är det smidigt att slänga ihop en pytt. En bra pytt består av minst hälften grönsaker, något proteinrikt och oftast nån kolhydrat. Allt blandas och smaksätts med nån dressing. Man kan ta vad man råkar ha hemma i grönsaksväg, det mesta funkar. Det är för sådana här tillfällen som jag har lite frysta grönsaker i frysen, de är så lätta att bara tina och slänga i. Jag lagar gärna pytt i wokpannan. Wokpannan rymmer mycket och kan dessutom lätt användas utomhus, exempelvis på grillen, om vädret tillåter. Här kommer ett förslag på recept!

Bulgurpytt

4 portioner kokt bulgur
3-4 dl kokta kidneybönor
1 gul lök
3 morötter
en klyfta vitkål
2 dl frysta broccolibuketter
2 dl frysta gröna ärtor
eventuellt en näve gröna blad, exempelvis ruccola eller babyspenat

Skala och skär grönsakerna i lagoma bitar. Tina de frysta grönsakerna i varmt vatten. Woka de färska grönsakerna. Tillsätt övriga grönsaker, bulgur och bönor och blanda ihop.

dressing
2-3 vitlöksklyftor
½ dl urkärnade oliver
½ dl vatten
2 msk olivolja
saften av ½ pressad citron
½ tsk salt
svartpeppar

Mixa samman alla ingredienser till en slät sås. Häll dressingen på pytten och blanda noga. Dekorera eventuellt med en näve gröna blad. Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar