måndag 3 juni 2013

Miljörätt fisk på mormors vis


Att fet fisk är nyttigt är det väl knappast nån som ifrågasätter, men att välja fisksort är inte alls oproblematiskt. Laxodlingar utgör ett stort miljöproblem och även om man kan välja kravmärkt så är den betydligt dyrare och finns inte alltid att få tag på. Strömming rekommenderas inte till kvinnor i fertil ålder och barn på grund av att den kan innehålla höga halter dioxin. På senare tid har dock strömming fiskad i Stockholms skärgård fått sänkt dioxinhalt och kan ätas, men om man köper strömming i affären vet man inte var i Östersjön den är fiskad. Men det finns ett annat bra alternativ. Sill fiskas på hållbara bestånd och är utmärkt människoföda. Inlagd sill i olika former är i och för sig gott, men kanske inte något som man vill äta allt för ofta. Då är det bra om man kan hitta andra sätt att tillaga sill. Jag har köpt fryst sill och tillagat den som min mormor brukar laga strömming.

Stekt sill med kaviarfyllning

sill utan ryggben
lättrökt kaviar
rågmjöl

Skär eventuellt sillen i mindre bitar. Lägg en sträng kaviar på en bit och lägg en annan bit över. Vänd i rågmjöl och stek i smör några minuter tills fisken är genomstekt.

Servera med potatismos och nån grönsak, exempelvis rivna morötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar