fredag 3 maj 2013

Paj med mjölkfri deg

Om jag hunnit plocka skulle fyllningen i den här pajen bestå av kirskål, men nu fick det bli broccoli istället. Vild mat är annars det bästa man kan äta ur ett klimatperspektiv, i alla fall under förutsättning att du plockar den till fots och inte tar bilen till skogen.
Smör är en produkt med relativt hög klimatbelastning, så att göra pajdegen helt vegetabilisk är en vinst. Det här skalet blir lite matigare än ett gjort på bara smör och vetemjöl och det gillar jag.

Broccolipaj med mjölkfri deg

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
0,75 dl rapsolja
1 kokt potatis
3 msk vatten

Mosa eller mixa ihop pajdegen, tryck ut den i en form och förgrädda på 225 grader i 10 minuter.

500 g broccoli
1 liten gul lök
2-3 dl riven ost
1 tsk torkad dragon

Skala och strimla löken. Ångkoka broccolin och löken 10 min. Spola i kallt vatten så de svalnar. Blanda grönsaker, ost och dragon i pajskalet.

3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Vispa ihop äggstanningen. Häll äggstanningen över grönsakerna. Grädda ca 30-40 min.

Servera med exempelvis mjölksyrade grönsaker och groddar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar