måndag 13 maj 2013

Plocka gröna blad

Så här ser man ofta kirskål i naturen, i ett stort bestånd.
Det finns ingen anledning att köpa babyspenat, ruccola och andra småblad så här års. I väntan på att det ska börja spira i trädgårdar och balkonglådor kan man nämligen plocka gröna blad ute i naturen. Mina favoriter är klassikerna nässlor och kirskål.

På nässlor som vuxit sig lite stora plockar man bara toppskotten.
Nässlor plockas helst när de är riktigt späda, men i stora nässelbestånd blir de snabbt för stora. Då kan man med fördel plocka toppskotten och sen klippa ner nässlan så att den får komma igen. Klipp dock inte ner alla, för flera fjärilsarter är beroende av stora nässlor för sin fortplantning, så vi får samsas med dem. Jag plockar de spädaste nässlorna på gräsmattan och under bärbuskar. Där få de ändå inte växa sig stora eftersom man måste komma åt att plocka bären i höst, samt ofta använder gräsklippare på gräsmattan. Jag kan skörda nya späda skott varje dag! Nässlorna kan användas i varm matlagning, men också torkas till nässelpulver eller mixas i smoothie. Förvällda, mixade och torkade bränns de inte längre, men var försiktig när du plockar dem.
Späda nässlor i en vinbärsbuske, bra att hålla efter!
De godaste kirskålsbladen är de som precis slagit ut. De är lite glansiga, men kan vara både stora och små. Kirskål växer lite var som helst och har bladen blivit för stora klipper man bara ner dem och så kommer de igen. Kirskål är gott i varm matlagning, sallad och smoothies. Klipp gärna ner lite kirskål i kokta gryn, såsom matvete. Det blir jättegott!

Nyutslaget kirskålsblad, glansigt och fint.
Nyplockade blad blötläggs gärna en stund och sköljs sedan noga. Låt rinna av i ett durkslag och om du vill spara färska blad så håller de bäst om de placeras i en plastpåse som blåses upp och sedan försluts och förvaras i kyl. 

Vill du ha tips på fler vilda växter man kan plocka är Skogsskafferiet en utmärkt resurs. Jag väntar fortfarande på att löktraven ska komma igång här, men så länge tror jag att jag ska prova lönnlöv i salladen. Det blir spännande att se hur det smakar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar