lördag 10 september 2011

Husmanskost på vegovis


Pannbiff, löksås och potatis är klassisk husmanskost. I den här versionen är köttet i pannbiffarna  utbytt mot klimatsmarta och goda bönor. Man behöver inte vara vegatarian på heltid för att göra skillnad, vegomåndag klarar alla av, varannan middag vego är en mer ambitiös variant eller kanske vegovardag och söndagsstek? Alla kan hitta sin egen balans. Prova gärna dessa vegobiffar. Kanske blir det en ny favorit?

Vegobiffar


1 gul lök, riven
3 dl kokta kikärter (eller en burk konserverade, skölj dem i så fall)
3 dl kokta kidneybönor (eller en burk konserverade, skölj dem i så fall)
1 dl sojamjöl
2 msk maizena
2 dl rivna morötter
1 tsk timjan
1 tsk buljongpulver
2 tsk sojasås
rapsolja

Mixa alla ingredienser. Forma till biffar, ca 1,5 cm tjocka. Stek på svag värme. 

Till dessa serverar jag kokt potatis, rivna morötter, gröna ärtor och en enkel löksås. 

Löksåsen gör jag så här:
Skiva 2-4 gula lökar. Fräs löken i lite olja tills den är mjuk. Häll över 3-5 dl grönsaksbuljong och låt koka upp. Om man vill kan man reda såsen, det gör ofta min man, men jag tycker det är lika gott utan redning.

2 kommentarer:

  1. Skulle man kunna byta ut soja produkterna mot något annat alternativ. Ex havremjöl istället för sojamjölk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går bra. Kikärtsmjöl tycker jag blir bäst, men havregryn, mandelmjöl eller nästan vad som helst funkar.

      Radera