lördag 27 augusti 2011

Italiensk risotto på svenska

Smarrig rätt med klimatsmart alternativ till ris. Korngrynen grötar inte ihop sig som många andra risalternativ, utan behåller sin form bra, tycker jag. Receptet kommer ursprungligen från Bönbok av Caroline Hofberg, men jag har gjort några små anpassningar till hur jag vill ha det. Förhoppningsvis kommer det en bild till det här receptet på tisdag eller onsdag.


Korngrynsrisotto med svamp
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 200 g färsk svamp
3 dl korngryn
ca 12 dl grönsaksbuljong
2 dl vitt vin
100-200 g haricot verts (förväll ca 5 minuter om de är färska, frysta kan tillsättas som de är)
15-20 coctailtomater
1 dl riven parmesanost (godast om du river själv)

Hacka lök och vitlök. Skär svampen i bitar. Fräs lök och svamp i olja, tillsätt korngrynen och låt dem fräsa med en stund. Späd med vin och buljong, lite i taget under omrörning så att grynen hinner absorbera vätskan. Koka totalt ca 35 minuter. Det ska bli som en krämig italiensk risotto.
Dela bönorna och låt dem koka med ca 15 minuter.
Dela tomaterna och rör ner tomater och parmesan när risotton är klar. Låt vila ett par minuter under lock innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar