torsdag 16 augusti 2012

Surdeg, russin och aprikos

Kring flytten med allt vad det innebär var det ingen som orkade baka här hemma, utan vi fick äta köpebröd. För det mesta köpte vi Saltå kvarns bröd som faktiskt är riktigt gott och dessutom ekologiskt, men vissa gånger blev det hönökaka och tunnbröd, torrt och trist. Min favorit bland Saltå kvarns bröd är fruktbrödet. Torkad frukt i bröd är verkligen supersmarrigt. Nu när vi har börjat baka igen blir det bröd med torkad frukt ungefär varannan gång. Idag provade jag att baka ett nytt bröd på fri hand. Men jag skrev noga ner receptet så att det ska gå att baka igen. Just nu är vår surdeg i väldigt bra form. Jästiderna är därför ganska korta i det här receptet. Hade jag bakat den med en mindre aktiv surdeg hade degen behövt jäsa mer. Två stora limpor blev det.

Surdegsbröd med russin och aprikos

På kvällen:
100 g surdeg
300 g ljummet vatten
180 g rågmjöl

Rör ihop till en smet och låt jäsa över natten.

På morgonen/förmiddagen:
Surdegen från gårdagen
400 g ljummet vatten
450 g vetemjöl special
40 g pumpafrön (kan ersättas med solrosfrön) 
60 g solrosfrön
200 g rågflingor
150 g rågsikt

Kör alla ingredienserna i maskin på låg hastighet i sju minuter.

150 g russin
60 g torkade aprikoser, delade i bitar

Tillsätt den torkade frukten och låt maskinen gå ytterligare tre minuter.
Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 2,5 timme.

Forma till två limpor och låt jäsa på plåt ca en timme.
Grädda i 225 grader ungefär 35 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar