söndag 15 december 2013

Vegobullar till julbordet

Nu är det dags för julmat igen och jag håller på att testa lite nya vegetariska recept till julbordet. När det gäller att få bra konsistens på maten så är specialprodukten glutenmjöl överlägsen, så även om den är dyr och bara finns i specialbutiker så är det så värt att köpa det. När jag gjorde dessa vegobullar utgick jag från ett recept på Vegan Style som jag sen ändrade lite efter behov. Mycket goda blev de. Här är min version:

Vegobullar till julbordet

5 dl kokta svarta bönor
1 dl ströbröd
1 msk soja
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
kryddpeppar efter smak
1 dl glutenmjöl

Mixa bönorna med ströbröd, kryddor, soja och tomatpuré. Arbeta in glutenmjölet med en gaffel och knåda degen en stund för hand. Rulla lagom stora bollar och stek i olja 5-7 minuter.

4 kommentarer:

 1. Apropå vegobullar....God och bra vegetarisk/vegan mat som är både ekologisk och näringsriktig är ju svårt att hitta. Green n Lean är ett svenskt KRAV-märkt hälsolivsmedel med verkligt unika näringsegenskaper som inte innehåller tillsatser av något slag. Lågt GI med mycket fibrer. Det finns 5 olika produkter; burgare, morot- rödbeta och broccolibullar samt en falafel. Passar också som ingrediens i andra rätter – bara att smulas ner i t.ex. en tomatsås och så har man vips en vegan ”köttfärssås” till pastarätter som kanske lasagne, som tacofärs, eller i en kålpudding. Finns in te överallt men man kan fråga efter produkten i butikerna så kanske dom kan ta hem mot beställning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har testat burgarna. Jag tyckte de var goda och kändes rejäla, men resten av familjen tyckte de var lite torra och inte tillräckligt "köttiga".

   Radera
 2. Tänk om vi hade fått såna på förskolans julbord i stället för falafel … de smakade inget vidare till rödkålen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade nog smakat bättre. Jag tycker inte heller falafel passar på julbordet.

   Radera