måndag 26 november 2012

Ekologisk kokosmjölk utan bisfenol A

Hemgjord kokosmjölk
Vi har ju gjort vårt bästa för att undvika konservburkar eftersom lacken på insidan innehåller det hormonstörande ämnet Bisfenol A. I många fall går det att köpa konserver i kartongförpackningar istället, men ekologisk kokosmjölk är en produkt som jag misslyckats med att finna i tetra. Jag övervägde ett tag om jag skulle ha inställningen att en burk kokosmjölk då och då inte var nån fara, men efter Testfaktas test, där kokosmjölken i testet innehöll skyhöga halter, blev det totalstopp för kokosmjölk på burk här hemma. Sen dess har jag ett par gånger köpt konventionellt odlad kokosmjölk på tetra, men det känns inte riktigt bra. I en hälsokostbutik hittade jag ekologisk creamed coconut. Av den kan man göra kokosmjölk, men vi blev inte nöjda med konsistensen. Så idag provade vi att göra kokosmjölk på ekologisk riven kokos och resultatet blev i det närmaste perfekt. Så här gjorde vi:

Hemgjord kokosmjölk

200 g riven kokos
7 dl vatten

Koka upp vattnet och häll det över kokosen. Låt svalna (stå en timme eller mer). Mixa en stund med stavmixer och häll det sen genom en sil. Resultatet blir 3-4 dl kokosmjölk.

Det blir kokos över som jag ännu inte kommit på det optimala sättet att använda, men det kanske kommer. Jag tror det är gott att ha i exempelvis en mjuk kaka eller kanske blanda det i en orientalisk risotto med basmatiris, russin och smarriga kryddor? Vi kommer ha gott om möjligheter att experimentera i alla fall, för från och med nu är det så här vi kommer göra all kokosmjölk här hemma.
Creamed coconut från hälsokostbutiken

9 kommentarer:

 1. Santa Maria har en kokosmjölk på tetra. Men härligt med hemmagjord. Tack för tipset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men den är väl inte ekologisk? Eller är den det? Det vore ju i så fall optimalt.

   Radera
 2. Tack för receptet, har själv skrivit om precis det här att ekovaror finns på konserv...

  SvaraRadera
 3. Mycket bra tänkt! Jag hatar giftig mat! Den enda helt giftfria frukt för närvarande är ekologisk banan!! Ät mycket grönsaker säjer man, men dom är ju giftiga?

  SvaraRadera
 4. Jag gjorde kokostoppar av kokosen som blev över, gjorde en gång "sockerkaka" på kokosmjöl så man borde kunna göra det av rå kokos också.

  SvaraRadera
 5. Tack för bra tips, måste provas!
  Som nämns i Testfaktas artikel så kan man nog inte vara helt säker på att slippa bisfenolen i tetra-kokosmjölk heller. Halterna var så höga att de misstänkte att bisfenol A kunde ha kommit till under tillverkning eller förvaring innan kokosmjölken hamnade på burk. Om man utgår från riven kokos lär man ju slippa alla sådana farhågor (beroende på grad av paranoia iofs :-) ).

  SvaraRadera
 6. Har nu testat ett par ggr - blir kanonbra!
  Två tips: Tyckte det var mycket enklare att använda en vanlig mixer, om man har en sån. Bara att hälla kokos och hett vatten direkt i, vänta en timme och sen köra ett par minuter.
  Och en potatispress är praktisk för att klämma ur mjölken.

  SvaraRadera
 7. Hej! Tack för denna tips, älskar det! :D Vet du hur många dagar man kan ha detta? Var ska det förvaras, kylskåp eller rumstemperatur? Tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ska förvaras i kyl. Jag vet inte exakt hur länge den håller, men 2-3 dagar borde inte vara nåt problem.

   Radera